Wat te doen met overtollige zonnestroom
26 Sep, 2024 -
Marc Guyt
Wat te doen met overtollige zonnestroom?
Heb je zonnepanelen op je dak en produceer je meer stroom dan je verbruikt? Dan ben je zeker niet de enige. Met name in de zomermaanden, wanneer de zon volop schijnt, is het heel gewoon dat huishoudens met zonnepanelen meer energie opwekken dan ze daadwerkelijk nodig hebben.
Tot voor kort was de salderingsregeling, het terugleveren van overtollige energie aan het elektriciteitsnet, de oplossing voor huishoudens in Nederland. Dankzij de salderingsregeling kunnen huishoudens die zelf energie opwekken, de energie die ze niet gebruiken aan het net leveren. Met de salderingsregeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoeven huishoudens geen belasting te betalen. Als iemand meer opwekt dan verbruikt, ontvangt diegene voor het overschot een vergoeding.
Let wel: Over de afbouw van de salderingsregeling is veel onzekerheid. Dit zorgde er voor dat energieleveranciers, die de kosten voor de regeling over al hun klanten verdeelden, nu op individuele basis kosten in rekening gaan brengen voor teveel opgewekte energie. Dit betekent dat de voordelen van het terugleveren zijn afgenomen. Het wordt dus steeds interessanter om te kijken naar alternatieven voor het gebruik van je overtollige energie.
Wat kan je doen met teveel opgewekte stroom?
Er zijn verschillende manieren om overtollige zonne-energie te gebruiken of op te slaan, zodat je jouw duurzame investering optimaal kunt benutten. In dit artikel bespreken we de beste alternatieven voor huishoudens om je eigen opgewekte energie te gebruiken.
Slimme huishoudelijke apparaten
Een manier om overtollige energie direct te gebruiken, is door je huishoudelijke apparaten slim in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een slimme wasmachine of vaatwasser die alleen draait wanneer er overtollige zonne-energie beschikbaar is. Mocht je huishoudelijke apparatuur nog niet aan vervanging toe zijn, dan kan je hiervoor slimme stekkers aanschaffen die de aansturing verzorgen.
Er zijn verschillende systemen op de markt die kunnen worden geïntegreerd met je zonnepanelen. Ze schakelen apparaten automatisch in wanneer er voldoende energie wordt opgewekt. Zo verminder je je afhankelijkheid van het net en maximaliseer je het gebruik van je eigen energieproductie. Een zeer duurzame en elegante oplossing.
Electrische auto opladen
Als je een elektrische auto hebt, of van plan bent om aan te schaffen, dan kun je de overtollige zonne-energie gebruiken om je auto op te laden. Dit is een uitstekende manier om volledig duurzaam te rijden en tegelijkertijd je elektriciteitsrekening te verlagen. Door een slimme laadpaal te installeren, kun je de laadmomenten optimaliseren zodat de auto voornamelijk wordt opgeladen met eigen zonne-energie.
Elektrische auto’s laden met zonne-energie vermindert tevens je CO2-voetafdruk aanzienlijk en je verlaagt zo ook je eigen energiekosten.
Huis verwarmen met energie
Overtollige zonne-energie kan worden gebruikt om je huis te verwarmen met behulp van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of grond en zet deze om in energie om je huis te verwarmen. Dit systeem werkt op elektriciteit, waardoor het ideaal is om te combineren met zonne-energie.
Je energiegebruik neemt door een warmtepomp wel toe, dus laat wel door een erkende installateur een goede berekening uitvoeren of je voldoende zonnepanelen capaciteit hebt en of je huis voldoende geïsoleerd is.
Ook kan je je huis verkoelen of verwarmen met een airco. Dit is ook een uitstekende manier om overtollige opgewekte stroom te gebruiken.
Water verwarmen met elektriciteit
Daarnaast kun je kiezen voor warmteopslagsystemen die overtollige energie omzetten in warmte voor later gebruik, bijvoorbeeld voor verwarming in huis of voor warm water. Je maakt zo optimaal gebruik van je overtollige zonne-energie om je huis duurzaam te verwarmen of te douchen.
Er zijn hiervoor ook innovatieve oplossingen van Nederlandse makelij op de markt, zoals de warmtebatterij van Newton Energy Solutions, de NEStore.
Inzetten van een thuisbatterij
Een steeds populairdere optie is natuurlijk de thuisbatterij. Met een thuisbatterij kun je de overtollige opgewekte energie opslaan om op een later moment te gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds of op bewolkte dagen wanneer de zonnepanelen minder stroom opwekken.
Je wordt minder afhankelijk van het energienet en kunt zo meer profiteren van je eigen zonne-energie. Ook ben je voorbereid op de afbouw van de salderingsregeling.
De aanschaf van een thuisbatterij is goede financiële investering en waar je, in combinatie met zonnepanelen, tot wel 8 maanden per jaar onafhankelijk van het energienet bent. In combinatie met een dynamisch energie contract en automatische energiehandel wordt het financiële rendement nog beter. MilesEnergy heeft hier veel ervaring mee en we helpen je hiermee graag op weg.
Een thuisbatterij is een toekomstgerichte oplossing voor particulieren die hun eigen energiebeheer in de hand willen houden.
Wat past het beste bij jou?
Met de verwachte afbouw van de salderingsregeling en de toenemende terugleverboetes is het verstandig om nu al na te denken over alternatieven voor het benutten van je overtollige zonne-energie. Of je nu kiest voor een thuisbatterij, het opladen van een elektrische auto, of je energie slim inzet met slimme apparaten, elke optie draagt bij aan een duurzamer energiebeheer.
Je keuze hangt uiteindelijk af van je persoonlijke situatie, toekomstplannen en budget. Wil je onafhankelijker worden van het elektriciteitsnet? Dan is een thuisbatterij een goede oplossing. Heb je een elektrische auto? Dan kun je eenvoudig besparen door deze op te laden op je eigen laadpaal met je eigen zonne-energie.
Mocht je overdag niet thuis zijn en tijdens je afwezigheid weinig mogelijkheden hebben om energie te gebruiken, dan is het tijdelijk uitzetten, al dan niet automatisch, van de zonnepanelen ook een optie. Vraag je zonnepanelen specialist voor advies. MilesEnergy kan je natuurlijk hierbij helpen.
Tot slot
Minder energie verbruiken en minder energie opwekken, bijvoorbeeld als er landelijk een overschot is, is altijd de meest duurzame keuze.
Daarna komt energie gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Op de voet gevolgd door het opslaan van je overtollige energie in een thuisbatterij.
Benieuwd naar de voor jou beste keuze? Bij Miles Energy helpen we je graag verder met advies op maat over het optimaal benutten van jouw overtollige zonne-energie. Neem gerust contact met ons op!
Samen maken we duurzaam de norm. Jij bepaalt de vorm!
NB: Heb je nog geen zonnepanelen maar ben je huiverig voor eventuele terugleverkosten?
Nog steeds zijn zonnepanelen een zeer goede investering, zeker nu de salderingsregeling nog loopt. En met bovenstaande maatregelen kun je nog meer rendement uit je panelen halen.